СУД
Правовий інспектор праці ПМГУ Володимир Пророк повідомив добру новину: 15 листопада 2021 р. суд першої інстанції визнав незаконними та скасував накази Філії «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» про позбавлення премії за виконання планових показників за листопад 2020 р. машиніста бульдозера, стягнув з підприємства на користь працівника незаконно утримані із зарплати кошти та зобов’язав нарахувати та виплатити працівнику премію за виконання планових показників за листопад і повернути позивачу судовий збір.
Це рішення може бути дуже повчальним для тих робітників, які не наважились звернутися до суду чи до Профспілки по допомогу. Хоча вони й досі знаходяться у такій неприємній ситуації: мусять відповідати за чужу недбалість.
Ось що розповів про цю справу Володимир Пророк:
- Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області розглянув цивільну справу (яка тривала впродовж півроку) за позовом працівника до Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» в особі Філії «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» АТ «ОГХК». Третя особа на стороні позивача: первинна організація Профспілки металургів і гірників України «Іршанський гірничо- збагачувальний комбінат» (ПО ПМГУ «Іршанський ГЗК»), третя особа на стороні відповідача: ТОВ «Трансконтроль Україна». Вимога цього позову: скасування наказу та стягнення безпідставно утриманих коштів із заробітної плати працівника.
Трудовий спір на підприємстві виник через неодноразові незаконні звинувачення адміністрацією підприємства працівника-бульдозериста у несанкціонованому відборі дизельного пального (тобто крадіжці). А як наслідок цього звинувачення - відбулось неправомірне стягнення із зарплати працівника вартості пального та позбавлення його премії.
На жаль, така протиправна практика відрахувань коштів із зарплати працівників вже давно закріпилась і є систематичною на даному підприємстві. Тому в цей конфлікт з адміністрацією втрутилась голова ПО ПМГУ «Іршанський ГЗК» Руслана Примасюк, і доводити свою правозгідну позицію по захисту прав і законних інтересів довелося в суді. Звичайно ж, я як правовий інспектор праці, взяв участь у розгляді цієї справи третьою стороною на боці працівника - члена Профспілки.
Профспілка металургів і гірників України
Це приклад того, що справедливість можна відновити. І ті працівники, які не наважились звернутися до суду чи до Профспілки, яка надає допомогу для звернення до суду, залишилися і без грошей, і з репутацією крадіїв.
Профспілка металургів і гірників України