20200117 082543

10 грудня ц.р. у столичному Будинку профспілок з нагоди Міжнародного дня прав людини відбувся круглий стіл, присвячений 50-річчю ухвалення Кодексу законів про працю України (КЗпП).

У заході взяли участь керівники Федерації профспілок України, її членських організацій, науковці та правозахисники, представник Уповноваженого Верховної Ради України з права людини та ін.

Метою було проаналізувати практичну актуальність КЗпП в сучасних умовах і надати оцінку проведення владою ліберальних реформ в соціально-трудовій сфері, а також внести пропозиції з боку громадськості щодо необхідних змін, які назріли у вітчизняному трудовому законодавстві та здійснення їх   в інтересах людей праці.

20200117 082921

Відкриваючи дискусію Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий підкреслив значення КЗпП як трудової Конституції, яка стосується усіх працюючих в країні, гарантуючи їм соціальний захист та захищаючи їх трудові права.

Він наголосив, що профспілки по суті своєї діяльності є правозахисною організацією. За роки незалежності в Україні були ухвалені закони про соціальний діалог, про колективні договори і угоди, ми маємо закон про профспілки, укладаємо Генугоду на національному рівні, тобто у профспілок є право висловлювати свою думку та брати участь у законотворчій роботі. Але, на жаль, паритет інтересів сторін соціального партнерства не завжди дотримується. Зокрема, цей принцип порушується з боку влади, яка розробляє законопроекти в супереч інтересам працівників та профспілок і в такий спосіб намагається "лібералізувати" сферу трудових відносин. За словами очільника ФПУ, наразі на розгляді у Верховній Раді знаходяться більше 30 проектів нормативних актів, які стосуються прав і гарантій працюючих, і які опрацьовуються за участю профспілок.

20200117 083129

Робота над законодавчими актами йде постійно, - зазначив Г.Осовий. - Нам потрібно узгоджувати наші погляди на ті чи інші законодавчі акти, які стосуються захисту прав та інтересів громадян, зокрема, у сфері праці. В усіх таких нормативно-правових актах має з одного боку домінувати соціальна справедливість, а з іншого – право. Це ті два крила, на яких тримається система захисту громадян у сучасних країнах світу. Нам потрібно вести громадський контроль за тим, щоб при врегулюванні законодавства про працю не було порушено права і гарантії людей, які прописані у Конституції України, Загальній Декларації прав людини, міжнародних правових актах, Конвенціях МОП та Директивах ЄС. І тому сьогоднішня дискусія дуже потрібна для нашої подальшої співпраці, - зазначив лідер профспілок.

20200117 083653

У своєму виступі голова Профспілки будівельників України, заступник Голови ФПУ  Василь Андрєєв акцентував на важливості теми, яка розглядається. Тому, що трудові права - це не тільки  економічні, а насамперед права людини. Він запросив усіх учасників до дискусії та подякував їм за висловлені думки і пропозиції.

У ході дискусії виступили: Віталій Дудін, голова ради ГО «Соціальний рух», Світлана Кожушко, доцент кафедри державно-правових і галузевих правових дисциплін КУП НАН України, Олена Степаненко, представник Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав, Олександр Шубін, заступник Голови ФПУ, Павло Прудніков, заступник голови Атомпрофспілки, Дмитро Лях, керівник Департаменту правового захисту апарату ФПУ та ін..

20200117 085948

20200117 093937 123

20200117 095423

Відбулася зацікавлена розмова щодо переваг діючого КЗпП та норм, які потрібно змінити у трудовому законодавстві на вимогу часу. Йшлося про те, чи може діючий КЗпП захистити працівників у суді, наскільки в Україні реалізується право людини на працю, а також про роль профспілок і громадськості у формуванні ринку праці в сучасних умовах.

У підсумку було наголошено на тому, що українському законодавству про працю потрібно наближатись до європейських стандартів, однак, при цьому мають бути збережені усі ті позитивні напрацювання, які вже закріплено у чинному законодавстві та КЗпП.

20200117 084412

Відеозвіт з круглого столу на тему «Українській трудовій конституції – 50» дивіться за посиланням:

 https://www.youtube.com/watch?v=uamk_PLS6-w&t=4337s

 

 20200117 09574820200117 084435 01

Пресцентр

Федерації професійних спілок України