5c343fcdf2ad3324355687

Цей день – один із найбільш шанованих днів для всіх християн – і східного, і західного обрядів – та одне з найважливіших родинних свят, коли уся сім’я збирається за одним столом. 

Вважається, що до Різдва обов'язково потрібно зробити прибирання в домі й приготувати 12 пісних страв. Вечеря на Святвечір має бути пісною, а головною стравою є кутя.

Вважалося, що головне, що потрібно зробити у Святий Вечір 6 січня – це сходити на службу до церкви. Після богослужіння, з появою першої зірки сім’я приступає до вечірньої трапези. Починають з куті, потім йдуть інші страви. 

 1641416454 5e1223abe2623

Як має відбуватися вечеря на Святвечір

Як тільки на небосхилі з'являлася перша підвечірня зірка, всією родиною сідали за багатий стіл. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляти тихцем. Вставиш, глава сімейства пропонував пом'янути покійників і запросити їх на вечерю. Обряд поминання померлих є в усіх регіонах.

Наступну молитву виголошували всім живим — усім членам родини. їм зичили здоров'я і щастя, бажали, щоб гуртом та в злагоді дочекатися наступного Різдва. Після цього господар брав свічку та миску з кутею і, вклонившись до чотирьох кутів, передавав страву дружині. Перед тим як почати їсти, старійшина, зачерпнувши ложкою куті, підкидав її до стелі — на приплід. Усі стежили, скільки прилипне зернин, ото стільки з'явиться в новому році ягняток та іншої живності. Друга порція призначалася врожаєві зернових, третя — кількості роїв, адже традиційно в кожному господарстві тримали бджіл. Тільки після цього починали вечеряти.

1641416314 i 2Після вечері було прийнято калядувати. Діти відносили обрядову їжу своїм хрещеним. Хрещені забирали принесену вечерю і давали у відповідь свою, натомість дітей обдаровували горіхами, цукерками чи грішми.

Кажуть, що чим більше колядників прийде до вашого дому, тим кращим і успішнішим буде рік. Відзначимо, традиції на Святий вечір трішки різняться, в залежності від регіону України, адже в деяких регіонах колядувати ходять вже  наступного дня – 7 січня.

Так на сході та в центрі внуки повинні були занести страви бабусі з дідусем, племінники – до тітки і дядька, хрещеники – до хрещених батьків. А ось на Покутті та Гуцульщині їжею традиційно ділилися з бідняками.

Різдво Христове – це одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди, збираючись разом за одним столом.

Щиро вітаємо вас зі Святим вечором! Бажаємо смачної вам куті, веселої родини, міцного здоров’я та щасливого Різдва!

Христос народився!

Славімо Його! 

2506dad823b3eb86d1f6282a7f286d9a