Шановний пане Президент конференції!

Шановний пане Генеральний директор!

Шановні делегати та присутні!

Перш за все, дозвольте привітати Президента Олексія Бузу разом із віце-президентами із обранням на цей високий пост і подякувати за успішне керівництво роботою Конференції.

МОП віддана просуванню соціальної справедливості, трудових прав та прав людини, які критично важливі для тривалого і сталого миру.

В Україні зараз не мир. Україна зараз в огні від агресії російських окупаційних військ. І як правильно заявляє генеральний секретар Міжнародної Конфедерації Профспілок Л.Тріангл – немає ні в глибокій історії, ні в сучасності жодного виправдання для російського вторгнення, насильства та військових злочинів в Україні. Тому перше, навколо чого нам треба об’єднати зусилля всього світу, - це закінчення війни, виведення військ із суверенної території України, підтримки мирного плану Президенту України Володимира Зеленського.

Наслідки військової агресії впливають на всі сторони життя в України, на бізнеси та на кожного із працівників в країні. Цілеспрямоване знищення інфраструктурних обʼєктів за допомогою ракет великої дальності, особливо в енергетиці, позбавляє сімʼї не тільки електроенергії та водопостачання вдома, але і зупиняє виробництво, знищує робочі місця, і як наслідок – ще більше скорочуючи ВВП країни, позбавляє соціального захисту найменш захищених громадян.

Слідом за окупаційними військами проходять російські організації, які називають себе профспілками. МОП в 2023 році випустила Інформаційну довідку про те, як після захоплення Запорізької державна корпорації РОСАТОМ примусово змушує залишатись працівників на окупованих територіях та працювати на електростанції. А фнпр створює свої організації, які називає профспілками, та змушує працівників під військовим примусом доєднатись до цих «профспілок». Те ж саме вони роблять із профспілками вчителів, залізниці, державних установ та лікарень.

Наслідки знищення найбільшої в столичному регіоні електростанції бачила щойно профспілкова місія високого рівня в складі керівників МКП та Глобальних профспілкових федерацій, яка відбулась в травні. Все більше президентів, керівників урядів та міжурядових організацій відвідують Україні – і це сильний крок підтримки України, це підвищує довіру до країни, до влади, підтримує боротьбу народу з агресором.

Такий же сильний крок в підтримку України, підтримки стабільності її ринку праці та соціальної сфери ми бачимо у відкритті та початку операційної діяльності офісу МОП в Україні. Генеральний директор у своїй доповіді «На зустріч оновленому соціальному договору» («Towards a Renewed Social Contract») зафіксував: відсутність належної довіри до національних та міжнародних урядових інституцій буде викликом для  забезпечення загального процвітання, сталого миру, соціальної справедливості та навколишнього середовища. Повністю згодні, тому поруч із відкриттям офісу в України, підвищувати довіру до операційної діяльності МОП треба і через закриття офісу в Москві.

Підвищення довіри до МОП відбувається і через зміни в складі Керівного Органу (Governing Body) МОП, де щойно колегія виборщиків через секретне голосування показала, що російські кандидати не мають підтримки, і тільки два голоси їх відділило від поразки у виборах. Незалежний профспілковий рух буде очищуватись від впливу брехливого дискурсу боротьби проти колоніалізму та зосереджуватись на праві на страйк, на зміцненні власної спроможності, допомоги працівникам в колективних переговорах та об’єднанні в профспілки. Дякую братам і сестрам за підтримку та сильну позицію у виборах профспілкових делегатів до Керівного Органу МОП.

Паралельно із Міжнародною конференцією праці йде третя Конференція Відновлення України (URC) в Берліні. І хоч пріоритет кожного, хто зараз в Україні – це перемога над агресором, відбудова країни є настільки великою програмою на десятиріччя, що постійно працювати над нею маємо вже сьогодні. Ми висловлюємо вдячність німецькому уряду та МОП, які дослухались до позиції українських профспілок про їх запрошення та залучення до дискусій в рамках URC.

Для успішного виконання відновлювальної програми циклопічних обсягів Україна потребує поліпшення умов праці, розвитку трудового потенціалу та дотримання міжнародних трудових стандартів, що особливо важливо для України, яка має амбітний план реформ як кандидат до членства в ЄС. Потрібні величезні інвестиції в навчання і перенавчання працівників для покриття попиту на робітничі професії, навчання не лише молоді – а старших працівників, особливо тих, хто був змушений бігти від війни у рідних містах. Формальні робочі місця та зайнятість на гідних умовах має бути фокусом кожного донора чи кредитора, кожної міжнародної фінансової інституції, яка скеровує ресурси на відбудову. Зареєстрована зайнятість – запорука сталості місцевих громад, значну частину доходів яких складає податки від заробітної плати.

Є перші ознаки оптимізму щодо законодавчих новел в напрямку нового трудового законодавства – новий закон про колективні договори надає більше відповідальності та можливостей сторонам переговорів. Необхідно закінчити розробку нового консенсусного Трудового кодексу, законодавства про соціальний діалог та колективні трудові спори. Відновлення соціального страхування після ліквідації фонду соцстраху в 2022 році допоможе збереженню та відновленню здоров’я, поверненню інвалідів, які постраждали від наслідків військової агресії, на робочі місця.

Україна навіть в умовах воєнного стану ратифікувала Конвенцію 170 МОП про безпеку праці в застосуванні хімічних речовин на виробництві. Ще більше нам треба зробити в сфері безпеки праці та здоров’я на роботі. МОП та Європейський Союз більше 6 років проводили проектну діяльність в сфері БЗР та зміцненні інспекцій праці – і головний продукт цієї роботи у вигляді нового закону про безпеку праці має бути ухвалений із дотриманням гарантій для працівників, їх профспілок, впровадженні ризик орієнтованого підходу, стимулів та санкцій щодо роботодавців.

Профспілки зі свого боку просувають ініціативу «Повернись додому», коли українці, що перебувають закордоном можуть отримати повну інформацію про можливу зайнятість на відбудові України та за допомогою державних служб зайнятості України та країни перебування та ухвалити усвідомлене рішення про повернення в Україну.

Тут необхідно ще раз виразити нашу вдячність народам всіх демократичних країн світу, які захистили 6 мільйонів українських жінок і дітей, що бігли в 2022 році від війни закордон. Скоординовані зусилля урядів показали, як можна вирішити найбільшу мігрантську кризу сучасності.

Шановний пане Президенте, шановні делегати. Закінчуючи свій виступ, хочу ще раз подякувати за спільну роботу на 112-й Міжнародній конференції праці, за допомогу кожного для України та українців. Висловити впевненість, що новий соціальний договір буде укладений дуже скоро після досягнення сталого миру в Україні та по всьому світі.

Дякую за увагу.

Слава Україні!