business34682671920 

2 грудня 2021 р. на засіданні Уряду розглянуто та затверджено Порядок виплати стипендій, в якому враховано вимоги профспілок та студентів та повернута норма, що стосується кількості одержувачів академічних стипендій до рівня 40-45%. 

Під час розгляду питання «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій» урядовці підтримали методику стипендіального забезпечення, якою гарантується збереження норм та розмірів стипендій для студентів, на що передбачено необхідне фінансування.

Коментуючи зазначене рішення Уряду Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий нагадав, що під час Всеукраїнської акції протесту 7 жовтня ц.р. студенти також виходили під стіни Кабміну і ставили питання про необхідність підвищення стипендій до розміру прожиткового мінімуму. 

Питання стипендіального забезпечення обговорювалося під час перемовин з Урядом відразу після акції протесту, де її учасники - представники від студентства та Профспілки освітян порушили його перед Прем’єр-міністром України і той запевнив, що скорочення стипендій не відбудеться. При прийнятті Держбюджету на 2022 рік, який  вже проголосовано Верховною Радою, ми пересвідчились, що додаткові кошти на стипендіальне забезпечення виділено.

- Порядок, який визначає умови виплати стипендій, на засіданні Уряду затверджений і та ж сама норма, яка була перед цим, – порядка 45% студентів будуть отримувати підвищену стипендію, нами вітається, - сказав Голова ФПУ та нагадав, що Президент  України В.Зеленський під час своєї промови про зовнішнє і внутрішнє становище в країні підтвердив, що зменшення кількості студентів не відбудеться. Про це зазначено у Постанові Кабінету Міністрів України, прийнятій 2 грудня 2021 року № 1256, і оприлюднено на Урядовому порталі.

Отже, профспілкова акція дала результат! Коли ми солідарні та діємо активно, - ми отримуємо позитив!

Ще одним питанням соціального спрямування, ухваленим на засіданні Уряду, був законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трудових гарантій окремих  категорій громадян. Мова йде про забезпечення належного соціального захисту для жінок, які  виховують дітей до 1,5 років, які перебувають у декретній відпустці та ті, що мають на утриманні дитину з інвалідністю.

Після обговорення законопроект було підтримано урядовцями та рекомендовано для подання на розгляд до ВР України.

Г. Осовий поінформував, що цей акт опрацьовувався за участю СПО об’єднань профспілок і, як зазначено у доповідній записці до законопроекту, частина профспілкових пропозицій в ньому врахована. Однак, ще під час опрацювання цей законопроект викликав багато дискусій як в Урядовому Комітеті, так і в робочих групах за участю Уповноваженого ВР з прав людини та фахівців ФПУ, представників Мінюсту і громадських організацій.

ФПУ також продовжує наполягати на збільшенні матеріального забезпечення названих категорій осіб. Отже, дебати з цього приводу не припинено і будуть перенесені на площадку ВР у профільні Комітети, де законопроект буде надалі опрацьовуватись. Профспілки обстоюватимуть свою точку зору і будуть пропонувати додатковізаходи для посилення захисту та врегулювання трудових відносин і гарантій матеріального забезпечення згаданих категорій громадян.

Пресцентр Федерації профспілок України