карикатура6

«Центр економічної стратегії» оприлюднив дослідження «Адаптація ринку праці України під час пандемії COVID-19: аналіз та рекомендації». Серед причин, які заважають бізнесу здійснювати гідну оплату  праці, у ньому зазначено недосконалість діючого трудового законодавства. Що можна сказати з  цього приводу?

 Мало хто буде сперечатися, що зміни в трудових відносинах давно назріли і навіть перезріли. Про це, доречі, неодноразово говорили й профспілки, зокрема Федерація профспілок України. Більш того, вона підготувала цілий пакет пропозицій щодо реформування трудових відносин. Але влада і бізнес прислухатися до голосу профспілок, тобто голосу працівників не поспішають. А пропонують свої «ноу-хау», які можуть призвести тільки до погіршення становища працівників. 

Серед таких сюрпризів, над якими завзято працюють у надрах виконавчої та законодавчої влади, норми, які б дозволили спростити процес звільнення працівника.

 «Як першочерговий захід, надати можливість компаніям звільняти працівників «через несприятливі економічні умови», – пишуть експерти ЦЕС. 

 Це дуже небезпечно. Намагання протягнути цю та інші норми до законодавчого поля були і раніше. Профспілки, фахівці, прості громадяни, всі, хто побачив небезпеку таких «ноу-хау» вийшли на акції протесту, відбили наступ на трудові права працюючої людини. Але це зовсім не означає, що такі спроби не повторяться. Про це, наприклад, свідчить і норма «нульових контрактів», яку чиновники вже підготували для законодавчого затвердження і про яку ми вже повідомляли (https://fpsu.org.ua/materialy/20014-blog-nul-bez-galochki.html). Про це свідчать і намагання законодавчо послабити роль профспілок як головного захисника працівників.

Всі ці пропозиції, проти яких рішуче виступають профспілки, безумовно, призведуть до підвищення рівня безробіття та відтоку фахівців з України за кордон, зниження купівельної спроможності населення як наслідок економічного занепаду.

 Тому багато у цих умовах буде залежати від того, де буде стояти кома чи крапка  у словосполученні «Звільнити неможна залишити». 

Олексій Петруня,

Прес-центр Федерації профспілок України