arton25671 07ae5

 

Весняні зустрічі Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку пройшли під похмурими хмарами війни та пандемії.

В умовах, коли світ праці та багатостороння співпраця перебувають у глибоко зруйнованому стані, профспілки закликають міжнародні фінансові інститути (МФІ) до комплексного підходу до відновлення, з політикою, що сприяє укладенню колективних договорів, створенню сильних профспілок та якісних робочих місць, а також формуванню здорової, турботливої та сталої глобальної економіки.

МВФ знизив прогноз зростання світової економіки і передбачив, що рівень зайнятості у світі залишиться нижчим за рівень, що існував до пандемії, до 2024 року.

Пандемія вкинула мільйони людей у ​​злидні, призвела до масового скорочення робочих місць та голоду, і це ще не все, оскільки вторгнення Росії в Україну відбивається на світових ринках продовольства та енергоносіїв.

Підірваний роками невдалої політики, багатосторонній підхід виявився слабким перед COVID-19 і дозволив поглибити нерівність між країнами і всередині них, залишивши мільйони працюючих людей позаду. Тепер російська агресія завдала ще більших збитків слабкому багатосторонньому економічному порядку, нездатному до солідарності та координації в необхідних масштабах, і цього тижня на ключових зустрічах консенсус було заблоковано.

"У МФІ є і світлі моменти, включаючи підтримку України та її сусідів, боротьбу з голодом та COVID-19, а також знаковий розподіл спеціальних прав запозичення МВФ".

Новий траст МВФ "Стійкість і стабільність" перенаправлятиме ці спеціальні права запозичення в країни з ринком, що формуються, і країни, що розвиваються, допомагаючи їм запобігти майбутнім кризам, пов'язаним з кліматом і здоров'ям. Щоб досягти успіху, всі операції МФІ повинні повною мірою враховувати Мету 8 у галузі сталого розвитку, включаючи повну зайнятість, соціальний діалог та трудові права, які сприяють миру та процвітанню із самого початку”, - сказала генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Скорочення нерівності

У своїй заяві до весняних зустрічей Глобальні профспілки засудили спробу відродити сумнозвісний трудовий показник в індексі "Ведення бізнесу" через ребрендинг звіту "Умови, які сприяють бізнесу". Міжнародний робітничий рух закликав МФІ спиратися на результати досліджень, що свідчать, що профспілки, колективні переговори та збалансоване трудове законодавство знижують нерівність.

На попередніх зустрічах МФІ попереджали про небезпеку розбіжного відновлення економіки, коли країни з ринком, що формується, і країни, що розвиваються, стикаються з дефіцитом бюджетних стимулів. Тепер інфляційний тиск, спричинений порушеннями в ланцюжку постачань через COVID-19 та війну в Україні, може змусити центральні банки надто швидко підвищувати відсоткові ставки, а уряди – скасовувати фіскальну підтримку, незважаючи на нові потрясіння для домогосподарств.

Режим жорсткої економії та надмірно обмежувальна грошово-кредитна політика зведуть нанівець можливість відновлення економіки та зайнятості і поставлять країни, що розвиваються, з високою заборгованістю у неможливе становище. Витрати на обслуговування боргу зростатимуть, забираючи ще більше коштів від соціального захисту, бюджетного стимулювання, антикризових заходів та державних інвестицій для захисту та створення робочих місць.

Без обов'язкового міжнародного механізму для перегляду суверенного боргу та міжнародної підтримки, такий як глобальний фонд соціального захисту, у країн, що розвиваються, залишиться мало варіантів.

Рішення для відновлення

1944 року в умовах війни була сформована перша частина Світового банку. До завдань Міжнародного банку реконструкції та розвитку входило "заохочення міжнародних інвестицій для розвитку виробничих ресурсів країн-членів, що сприяло б підвищенню продуктивності, рівня життя та умов праці на їх територіях".

"Сьогодні готові рішення для реконструкції та розвитку з більш високим рівнем життя та кращими умовами для працюючих людей. МФІ мають зробити сміливі кроки для просування та поваги колективних переговорів, державних інвестицій, підвищення заробітної плати та сталої промислової політики".

"Соціальний діалог повинен лежати в основі розробки кредитних програм та стратегій, особливо щодо справедливого переходу та робочих місць. Це принесе дивіденди для миру, сталого економічного зростання та стабільності, одночасно звертаючи назад важкі тенденції нерівності, бідності та зниження частки доходів працюючих людей".

"Такі дії, як форсоване дерегулювання ринку праці, запропоноване у звіті Світового банку про сприятливі умови для бізнесу, будуть йти в неправильному напрямку. Настав час реформувати та перебудувати багатосторонній підхід та разом побудувати новий суспільний договір”, - заключила Шаран Барроу.

 

25-04-2022 Сайт ITUC

Джерпело:

https://www.ituc-csi.org/IFI-spring-meetings-2022?lang=en