etuce 27 of 070722

 

Основні показники порушення прав трудящих досягли рекордно високого рівня, згідно з виданням 2022 року флагманського Глобального індексу прав Міжнародної конфедерації профспілок (МКП).


У дев'ятому виданні Індексу (доступно на сайті www.globalrightsindex.org) 148 країн ранжуються за рівнем дотримання прав трудящих. Як всеосяжний огляд прав трудящих у законодавстві, він є єдиною базою даних такого роду. Випадки порушень та національні рейтинги можна переглянути країнами та регіонами.

У деяких областях було зафіксовано дев'ятирічні максимуми:

113 країн позбавляють працівників права на створення чи вступ до профспілки, що більше, ніж у 2021 році (106 країн). Працівників було позбавлено права на представництво на робочому місці в Афганістані, Буркіна-Фасо, М'янмі, Сирії та Тунісі.

77% країн відмовили працівникам у праві на створення профспілки та вступ до неї.

Влада 74% країн перешкоджала реєстрації профспілок (порівняно з 59%), при цьому державні репресії проти незалежної профспілкової діяльності мали місце в Афганістані, Білорусі, Єгипті, Йорданії, Гонконгу, М'янмі та Судані.

У 50 країнах працівники зазнавали фізичного насильства, порівняно з 45 у 2021 році, включаючи зростання на 35% до 43% у країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону та на 12% до 26% у Європі.

87% країн порушували право на страйк. Страйки у Білорусі, Єгипті, Індії, М'янмі, Судані та Філіппінах супроводжувалися арештами профспілкових лідерів або жорстокими репресіями.

Чотири із п'яти країн блокували колективні переговори. Це право піддається ерозії у державному та приватному секторі у всіх регіонах. У Тунісі жодні переговори з профспілками не можуть проводитись без дозволу глави уряду.

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу сказала: "Ми знаємо, що трудящі перебувають на передньому краї численних та надзвичайних криз: історичний рівень нерівності, надзвичайна кліматична ситуація, пандемія, що руйнує життя та засоби до існування, та конфлікти з руйнівними наслідками всередині країни та на глобальному рівні .

"Глобальний індекс прав МКП за 2022 рік показує, як використовується ця нестабільність, коли багато урядів та роботодавців атакують права трудящих.

"Ми маємо викрити ці порушення, щоб змусити уряди зрозуміти, що вони мають перебудуватися на новий соціальний контракт: робочі місця, зарплати, права, соціальний захист, рівність та інклюзія".

До десятки найгірших країн для працюючих людей входять Бангладеш, Білорусь, Бразилія, Колумбія, Єгипет, М'янма, Філіппіни та Туреччина, а 2022 року до списку увійдуть Есватині та Гватемала.

Рейтинг країн покращився для Сальвадора, Нігеру та Саудівської Аравії, але погіршився для Вірменії, Афганістану, Австралії, Буркіна-Фасо, Гвінеї, Ямайки, Лесото, Нідерландів, Тунісу та Уругваю.

Профспілкові активісти були вбиті у тринадцяти країнах, 41% країн заперечували або обмежували свободу слова та зборів, у 69 країнах робітники піддавалися довільним арештам та затримкам, а 66% країн заперечували чи обмежували доступ робітників до правосуддя, включаючи зростання з 76% до 95% Африка.

"Світу необхідний новий суспільний договір, щоб почати усувати цю шкоду. По суті, це дозволить повернути трудящих у центр економіки.

"Робочі люди першими страждають від наслідків воєн, авторитарних урядів, експлуатації роботодавців та бездіяльності щодо клімату. Їхні інтереси мають бути поставлені на перше місце у рішеннях щодо подолання цих криз, і вони повинні мати право голосу у прийнятті рішень через свої профспілки.

"Там, де має місце зловживання монопольною владою, порушення прав людини та трудових прав чи боротьба за мир і демократію, профспілки працюючих людей допомагають домогтися справедливості, прав та представництва. А без профспілок не буде справедливого переходу в умовах зміни клімату та технологічних змін".

Індекс 2022 - ще один доказ того, що статус-кво не може продовжуватися. Економічна модель підтримує гонку на дно, яка ігнорує права людини та екологічні стандарти. Дані Індексу за дев'ять років показують, що ця гонка поширюється.

"Робітники та споживачі вимагають кращого. Вони вимагають робочих місць, заробітної плати, прав, соціального захисту, рівності та інклюзивності. Вони вимагають нового суспільного договору, який може почати відновлювати довіру та життя".

Ознайомтеся з інтерактивним Глобальним індексом прав 2022 можна тут.

А також на сайті www.globalrightsindex.org англійською, французькою, німецькою та іспанською мовами.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ