ces etuc egb defs 77148

 

Сьогодні розпочав свою роботу щорічний Саміт європейських профспілок у Сараєво – столиці Боснії та Герцеговини.

 

Відразу після його відкриття учасники Саміту – лідери національних профцентрів, представники глобальних профспілок – вшанували пам'ять Олександра Юркіна, який був очільником Федерації профспілок України у 2005-2008 роках, одним із засновників Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України та титулярним членом керівних органів відповідної галузевої глобальної профспілки та Міжнародної конфедерації профспілок.

Після цього перед учасниками виступив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, який розповів про життєвий шлях Олександра Юркіна і нагадав про його внесок у інтеграцію ФПУ до міжнародного профспілкового руху. Саме за час його очільництва ФПУ стала членом МКП та членом Панєвропейської регіональної ради МКП. Адже ФПУ проголосила проєвропейський курс ще задовго до того, як це зробила Україна, та увійшла до загальноєвропейської профспілкової структури.

Вступними словами Саміт відкрили Президент ПЄРР Іраклій Петріашвілі, представник Європейської конфедерації профспілок Джозеф Немєц, виконавчий секретар ПЄРР Антон Лєпік, представник офісу МКП в Сараєво, керівник місцевої конфедерації профспілок.

З презентаціями щодо проблем демократії та росту правих партій та популізму в Європі виступили доцент кафедри порівняльної соціальної політики Оксфордського університету Тім Вланданс, дослідники Варшавського університету Бартош Рідлінські та Стефан Вишинський, Європейського профспілкового інституту Бела Галгоці.

Виступаючі вказували на те, антимігрантскі сили прийшли до влади в Італії, Австрії, Данії, серйозно зміцнили свої позиції в Бельгії, Швеції, Нідерландах і навіть Німеччині.

Причому широта географічного охоплення підйому правих настроїв доповнюються їх якісним характером.

Запит на захист традиційних цінностей від наслідків впровадження ліво-ліберальної порядку розмив звичну партійну архітектуру. Право-центристи почали зміщатися убік від центру, щоб зупинити перетік виборців в табір справжніх радикалів. Колишній поділ на соціалістів, соціал-демократів, християнських демократів, лібералів і т.д. стає все менш помітним. У зв'язку з цим нові виклики постають перед європейським профспілковим рухом. Підкреслювалося, що профспілки мають знайти на них адекватну відповідь.

У дискусію взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.

Саміт продовжить свою роботу завтра та післязавтра.

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ