КОЛАЖ 140624

Початок червня був дуже напруженим на міжнародні заходи, в яких брали активну участь представники ФПУ.

  • 112-а щорічна Міжнародна конференція праці МОП 7-10 червня;
  • засідання Генеральної ради МКП 9 червня (м. Женева, Швейцарія);
  • Міжнародна конференція з відновлення України 10-12 червня в Берліні

У перший день мого приїзду, в суботу, як делегат Конференції від трудящих України разом із радниками ФПУ Василем Андреєвим, Іванною Храпко, Сергієм Кубанським та заступником делегата Михайлом Волинцем, головою КВПУ, за сприяння Швейцарських профспілок, провели акцію на підтримку України біля Палацу Націй. Іншим заходом у той же день став брифінг у Женевському університеті та численні зустрічі з делегаціями профцентрів інших країн.

Дякую колегам із Швейцарської конфедерації профспілок за допомогу в проведенні цих заходів, а також Люку Тріангелу, Генеральному секретарю МКП, керівникам глобальних профспілок і національних профцентрів, які взяли участь і виступили засвідчивши повну підтримку України і профспілок.  

У неділю, 10 червня на засіданні Генеральної ради МКП (163 країни) я як член Генради і віце-президент цього об’єднання, виступив із закликом підтримати на виборах до Адмінради МОП Василя Андреєва, і навпаки, проголосувати «проти» представника Фдерації незалежних профспілок росії, яка підтримує військову агресію проти України. Потужний сигнал керівництва МКП і ЄКП стати на бік України теж вплинув на тих хто сумнівався.

Маємо результат: 10 червня В. Андреєва обрано до складу Адмінради МОП у якості замісника делегата (вперше представник працівників України у цьому високому органі). І лише двох голосів не вистачило, щоб заблокувати кандидатуру на заступника члена Генради від російських профспілок. З ганебним найнижчим рейтингом голосування він все ж таки потрапив до списку.

У цілому на засідання Генради розглянуто понад 30 питань, до реалізації яких потрібно долучатися і ФПУ.

Наступного дня 11 червня вже був у Берліні на Конференції з відновлення України, куди раніше ми делегували О. Шубіна, і він брав участь у панельній дискусії з питань ринку праці, а перед тим виступав на заході, організованому Фондом Ф. Еберта.

Грандіозна Конференція по змісту, учасниках, рішеннях, в якій взяли участь Президент України Володимир Зеленський, канцлер ФРН Олаф Шольц, представники різних міжнародних організацій, всього понад 3 тис. учасників  - все це ще потрібно осмислити. Але однозначно, світ підтримує Україну і допоможе у відбудові та оновленні.

Я, також коротко виступив при обговоренні середньострокового плану відбудови України, який  презентували від української сторони заст. Міністра економіки України Олексій Соболєв і директор Київського інституту економіки Тимофій Милованов та учасники від ЄС, ЄБРР, Міністерства економіки Німеччині й інші.

Справді, масштабний проєкт бачення відбудови і галузей драйверів, що дасть 6,2% приросту економіки. Я, запропонував, щоб такий урядовий  проєкт було обговорено і на майданчику НТСЕР, сторонами соціального діалогу, щоб об’єднати зусилля всіх сторін у відбудові України.

Прикро, що з понад 2 тис. учасників від ВРУ, ОДА, урядових структур, мерів міст, органів місцевого самоврядування, бізнесових, фінансових кіл та безлічі громадських, волонтерських організацій, від українських профспілок було запрошено лише три особи: Осовий, Шубін, Волинець.

Дякуємо Фонду Фрідріха Еберта та голові Обʼєднання профспілок Німеччини Ясмін Хафімі за сприяння запрошенню нас від організаторів Конференції . Однак маємо зробити власні висновки і діяти більш наполегливо, ініціативно і продуктивно, щоб як в Україні, так і наступного року на Конференції в Італії, профспілки були представлені на всіх дискусійних і робочих майданчиках із власними проєктами та напрацюваннями щодо відновлення України.

Пресцентр ФПУ