IMG 20221205 122332 

ФПУ в рамках реалізації Програми гідної праці МОП для України на 2020–2024 рр. 5–6 грудня ц.р. на базі «Моршинкурорт» (м.Моршин Львівської обл.) проводить семінар-тренінг "Психологічна безпека і підтримка ментального здоров'я працюючого населення в умовах війни і в післявоєнний час".

Захід організований для представників профспілкових закладів західного регіону, які розміщують ВПО.

Через воєнну агресію росії проти України  значно збільшилася кількість людей, які потребують підтримки, психологічної допомоги, поширились випадки і види проявів стресу та насильства.

З початку активних воєнних дій ФПУ долучилася до надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Здійснюється розміщення вимушених переселенців у профспілкових закладах в регіонах, де не ведуться бойові дії. Прихисток ВПО надають 16 санаторіїв, 8 туристичних закладів, а також гуртожитки навчально-методичних центрів профспілок, та інші об'єкти, що належать до членських організацій ФПУ. В процесі роботи з такою уразливою категорією як ВПО виникли додаткові  психосоціальні ризики та утиски у сфері праці широкого кола працівників, протидія яким потребує додаткових знань і навиків.

IMG 20221205 105219

Також є актуальним вміння  побудови конструктивних взаємовідносин у роботі з ВПО та сприяння їхній соціалізації.

Цим та іншим проблемам буде присвячений захід, який здійснюється у рамках Міжнародної акції боротьби з насильством щодо жінок та на виконання Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 рр. «Час дій та якісних змін», ухваленої на VIII-му З’їзді ФПУ.

До семінаристів звернулись: заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько.

У роботі взяли участь: керівник Департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ Лариса Ровчак, керівник Департаменту корпоративних прав та майна апарату ФПУ Дмитро Довганенко, фахівці структурних підрозділів ФПУ.

IMG 20221205 101353 1

Це перший семінар із зазначеної тематики. На ньому також буде обговорюватись практика застосування захисного механізму міжнародного стандарту – Конвенції Міжнародної організації праці № 190 щодо викорінення насильства та домагань у сфері праці.

 

Його учасники отримають додаткові знання з метою: усвідомлення, наскільки важливо підтримувати власне ментальне здоров’я і володіти навичками психологічного самовідновлення в умовах воєнного часу та значення використання «м’яких» гнучких навичок у спілкуванні з вразливими групами клієнтів, зокрема з ВПО;

IMG 20221205 102559

- ознайомлення з поняттям «перша психологічна допомога» і знають як ефективно підтримати людину, яка цього потребує;

- розуміння поняття «психологічна безпека на роботі» та «психосоціальні ризики», узнають що робити в ситуаціях пов’язаних із агресивними діями клієнтів, як реагувати у випадках насильства і домагань на роботі;

IMG 20221205 103529

- ознайомлення з формами, причинами та наслідками насильства і домагань в сфері праці;

- ключовими положеннями Конвенції МОП № 190 та Рекомендації № 206, які є єдиними міжнародними трудовими стандартами із забезпечення гендерно-чутливого та психологічно безпечного робочого середовища, вільного від насильства і домагань, а також ознайомлені з його ключовими положеннями;

IMG 20221205 101309

- отримання знань про національні норми в протидії насильству і домагань в сфері праці і підтримці безпеки і здоров’я співробітників;

- ознайомлення з прикладами хороших практик у реалізації програм недопущення насильства і домагань в сфері праці тощо.

IMG 20221205 130822

IMG 20221205 130205

Департамент профспілкового руху та зав’язків

з громадськими організаціями,

Пресцентр ФПУ