449466098 1004004008186067 6942429296672540221 n
На початку цього року в Профспілці металургів і гірників України стартувала звітно-виборча кампанія. Звітно-виборчі збори вже відбулися у 398 профгрупах первинної організації ПМГУ «Запоріжсталь». Наступними про свою роботу за п’ятирічний термін звітуватимуть цехові організації Профспілки, а згодом відбудеться звітно-виборча конференція первинки.
 
Про ці та інші події з життя спілчан – металургів «Запоріжсталі», а також трішки про себе і свою профспілкову роботу нам розповів перший заступник голови ПО ПМГУ підприємства Володимир Максак.
– Володимире Васильовичу, з якими доробками первинна організація ПМГУ «Запоріжсталь» проходить звітно-виборчий період?
– Головна увага первинної організації Профспілки наразі приділяється виробництву та збереженню трудового колективу. «Запоріжсталь» сьогодні працює в умовах повної невизначеності на 70% від своїх потужностей.
Уся галузь зараз переживає найважчі часи за всю історію свого існування. Проблеми з логістикою, дефіцитом персоналу, тривала мобілізація й масова внутрішня та зовнішня міграція, відключення електроенергії викликають проблеми в роботі та вібиваються на економічних показниках. Однак навіть за таких обставин адміністрація і профком спромагаються знаходити способи підтримати людей.
З 1 травня нам вдалося підвищити заробітну плату виробничому персоналу. Незважаючи на неповне завантаження, вона вже перевищує довоєнний рівень. Це гарний мотиваційний чинник, який вплине на ефективність праці, операційні поліпшення та підвищенні якості продукції, які залежать від фахівців комбінату.
– Яку роль зараз відіграє соціальний діалог з адміністрацією, яким чином він впливає на покращення соціально-економічного стану працівників?
– Соціальне партнерство є основою роботи первинної організації ПМГУ «Запоріжсталь», під час воєнного стану воно тим більше відіграє визначну роль у вирішенні питань, актуальних для трудового колективу. Голова нашої первинки Леонід Анісімов знаходиться у постійному контакті з генеральним директором підприємства Романом Слободянюком.
Попри те, що з початком повномасштабного вторгнення було призупинено дію деяких норм колективного договору та системи індивідуальних соціальних пакетів «Мій вибір», нам потроху вдається відновлювати соціальні програми.
– Є позитивні зрушення в плані соціального захисту запоріжсталівців?
– Авжеж. По-перше, за активної участі первинки було підвищено оклади робочим та лінійним керівникам. Впорядковано алгоритм розрахунку доплати за працю понад графік роботи, вирішено питання надання невикористаних відпусток або їхньої заміни грошовою компенсацією. Також встановлено виплату матеріальної допомоги спілчанам у зв’язку зі вступом до шлюбу та народженням дітей.
По-друге, незважаючи на відсутність фінансування з боку роботодавця, ми змогли за рахунок членських внесків відновити оздоровлення. У 2023 році було оздоровлено понад 1000 працівників і членів їх сімей. Тепер профспілковий комітет добивається часткового фінансування та перерахування нам хоча б якогось відсотка від фонду оплати праці підприємства.
По-третє, профком продовжує надавати матеріальну допомогу. В 2023 році допомога надана більш ніж 2,5 тисячам працівників та ветеранів підприємства. Окрім цього ми допомагаємо мобілізованим колегам та членам їхніх родин.
Нарешті, в минулому році первинка придбала для дітей працівників – членів Профспілки понад 4,3 тисячі новорічних подарунків.
– Вирішенням яких нагальних питань займається первинна організація?
– У 2022 році, після введення воєнного стану, було призупинено дію статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», якою передбачено зобов'язання роботодавця відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці. Минуло вже два з половиною роки і треба щось з цим робити. Тож зараз вся Профспілка, і ми також, намагається знайти спосіб відновити дію зазначеної статті. Це дасть нам можливість принаймні повернутися до повноцінного оздоровлення спілчан, вони його дуже потребують.

Профспілка трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України