Заставка зверху

Видання «Opendemocracy» присвятило великий аналітичний матеріал цій темі. Йдеться про законопроект №3663 про ліквідацію Фонду соціального страхування та передачі його функцій Пенсійному фонду України.

 

Журналісти, наводять слова голови парламентського Комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової про те, що нібито ліквідація ФССУ та передача його функцій пенсійному фонду була необхідна "для того, щоб ми не знекровили економіку у воєнний час".

Наталія Землянська, заступник голови правління ФССУ, визнає, що дефіцит бюджету – це велика проблема. Однак, на її думку, причина не в принциповій збитковості Фонду, а у величезних виплатах, які ФССУ змушений був робити через епідемію ковіда.

За її словами, торік дефіцит ФССУ дійсно перевищив 2 млрд. гривень (55 млн. євро) і ці гроші довелося брати в бюджеті країни. Втім, Землянська вважає, що цього можна було б уникнути, якби не два фатальні для Фонду урядові рішення. Спочатку у 2016 році розмір ЄСВ – єдиного соціального внеску, що включає внесок до Пенсійного фонду, страхування від тимчасової втрати працездатності, нещасних випадків на виробництві та безробіття – було зменшено майже вдвічі. А потім частка фонду соцстраху від загального обсягу ЄСВ була урізана із 14% до 9%.

Крім того, журналісти звернули увагу на ідею залучення до соціального страхування приватних фондів. Яку озвучила Третьякова ще в січні 2020 року: "декомунізація системи соціального страхування виведе Фонд на міжнародні стандарти фінансової звітності та дасть змогу перейти до приватного страхування". За словами Третьякової, "залучення приватних страховиків може пройти на конкурентних умовах".

Володимир Саєнко, заступник Голови Федерації профспілок України, розцінив ці слова як відкрите лобіювання інтересів приватних страхових компаній. Його думку поділяють й інші експерти.

Тепер останнє слово за президентом Зеленським, котрий може накласти вето на закон 3663 і тим самим зберегти систему соцстраху в Україні.

 

Детальніше

 можна ознайомитися з матеріалом на сайті видання «Opendemocracy»:
https://www.opendemocracy.net/en/odr/ukraine-social-insurance-pension-fund-merger-unions/