IMG 20240628 144539


Актуальний коментар заступника Голови ФПУ Василя Андреєва: "Ні – демпінгу зарплат на ринку праці України! Винагорода за труд працівників, вихідців з інших країн має бути такою ж, як і для українців".

Особливо ця проблема, вважає він, зараз отримала нове забарвлення у зв'язку з тим, що почала з'являтися інформація про залучення працівників - вихідців з азійських країн на нашому  ринку праці.
Так, приїжджають працівники-трудові мігранти, вони можуть працювати на нашому ринку, особливо в нинішній ситуації, коли не вистачає будівельників. Профспілки у всьому світі виступають за те, щоб не сегрегувати людей за країною походження.
Але, виникає велике “але”, яке полягає в тому, що вони мають отримувати за рівну працю однакову заробітну плату, як і українські працівники. Рівень заробітної плати за останній рік зріс у будівельній галузі України, і в інших секторах економіки, і натепер для робітничих спеціальностей сягає приблизно 1000 доларів на місяць. Водночас працівники, наприклад із Бангладешу, які зараз залучаються до роботи в будівельній галузі, за повну норму погоджуються на зарплату в 450, найбільш кваліфіковані - 650 доларів. Це підриває саму ідею відновлення економіки України”, - підкреслив Василь Андреєв.
На його думку, там, де з'являється демпінг на ринку праці, відразу ж ринок праці функціонує таким чином, що заробітні плати зрівнюються зверху вниз, а не знизу вверх. Тому профспілки жорстко виступають проти.
Нині компанії платять за дозвіл на працевлаштування іноземних працівників в Україні приблизно 300 євро на рік. Крім цього, слід виставити також умову, що заробітна плата працівників для таких країн має бути на рівні українських працівників.
“Вважаємо, що роль Державної служби зайнятості, Міністерства економіки, Міністерства соціальної політики, які опікуються цими питаннями, має полягати в тому, щоб  ставити перед українськими роботодавцям єдині умови щодо найму працівників. Профспілки здійснюватимуть громадський  контроль цього питання, і будуть інформувати своїх членів, а також все суспільство про те, яким чином відбувається залучення працівників-мігрантів до відновлення України”, - додав Василь Андреєв.

Переглянути відео - тут.

Пресцентр ФПУ