3fdbf2bf28d7e9424a6ac6e1bac8c072

Цього року Всесвітній день дій за гідну працю, що відзначається 7 жовтня, проходить під гаслом «Працівники заслуговують на мир і демократію». В умовах ескалації конфліктів і продовження придушення авторитарними режимами прав і засобів до існування мільйонів людей, світовий профспілковий рух об'єднується, щоб вимагати миру і демократії як основних прав трудящих у всьому світі.

МКП підтверджує свою відданість справі сприяння миру як наріжному каменю соціальної справедливості. Без миру не може бути соціальної справедливості, а без демократії працівники не можуть забезпечити собі гідну працю і гідність, на яку вони заслуговують.

В умовах посилення військових протистоянь по всьому світу, робітники опинилися на передовій кризи. Вони щодня стикаються з несправедливістю, втратою засобів до існування і придушенням своїх прав. Уряди повинні перенаправити величезні ресурси, що витрачаються на військову діяльність, на роззброєння та інвестиції в гідну працю, освіту, охорону здоров'я і перехід до зеленої економіки.

Цього року Всесвітній день боротьби за гідну працю буде присвячений ініціативам миру і демократії, особливо в зонах конфліктів, де працівники страждають найбільше:

- У М'янмі військова диктатура продовжує жорстоко пригнічувати працівників та їхні сім'ї, позбавляючи їх основних прав. Народ М'янми закликає до визнання Уряду національної єдності та відновлення демократії.

- Незаконне вторгнення Росії в Україну, що триває з 2022 року, спричинило широкі людські страждання і втрату тисяч життів. Світовий профспілковий рух твердо солідарний з народом України і продовжує закликати до миру і відновлення суверенітету України.

- У Палестині та Ізраїлі загострення конфлікту призвело до переміщення та загибелі тисяч людей. Ми закликаємо до негайного припинення вогню, звільнення всіх заручників і всіх затриманих без належного судового процесу, безпечного повернення всіх працівників, які опинилися в пастці конфлікту, збільшення гуманітарної допомоги та довготривалого вирішення конфлікту за принципом двох держав.

МКП закликала всі членські організації проявити солідарність з працівниками, які є жертвами конфліктів і авторитаризму в усьому світі.

У цей Всесвітній день дій за гідну працю МКП підтверджує відданість миру і демократії. Ми закликаємо всі наші членські організації приєднатися до нас у цій глобальній мобілізації та підняти свій голос на захист справедливого, мирного та демократичного світу, - зазначив Люк Тріангл, Генеральний секретар МКП.

Пресцентр ФПУ