713ca2a4388d93ba898a129310610539

Представники ФПУ і робочої групи, які працювали над законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», 4 червня зустрілись з народним депутатом України Олександром Качурою, - членом фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді України, заступником голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час наради відбувся обмін думками щодо актуальності ініційованого профспілками законопроекту, який має на меті посилити соціальний захист працівників, постраждалих під час виконання ними трудових обов’язків, або тих, хто зазнав ушкодження для здоров’я внаслідок бойових дій. Документом також передбачена матеріальна підтримка сімей працівників, які загинули на робочому місці через російську збройну агресію.

Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що Президія ФПУ, ухвалюючи рішення про необхідність прийняття такого закону, спиралась на позицію профспілок, які вважають, що працівники, працюючі під час війни на об’єктах критичної інфраструктури (як у зоні бойових дій, так і на обстрілюваних територіях), мають за своїм соціальним статусом бути прирівняними до осіб, які воюють на фронті.

З цього питання ФПУ зверталось до Президента України, до Уряду і до ВР, на що були отримані відповіді, які засвідчили підтримку ініціативи профспілок з боку владних структур, але механізмів реалізації цього суспільного запиту наразі не існує, тому він потребує законодавчого унормування.

- Ми виходимо з того, що життя і здоров’я людини – найцінніше, - наголосив Голова ФПУ. -  Тому ми ініціювали питання про підняття планки державних гарантій і виплат, щоб прирівняти наших працівників фактично до військових, які зі зброєю у руках боронять нашу країну.

Погодьтесь, випадок, коли людина, виконуючи свої службові зобов’язання під час ведення бойових дій, отримала поранення або загинула на робочому місці, не може вважатись звичайним страховим випадком, а має розглядатись, як героїчний вчинок працівника. Тому ми вважаємо, що держава має потурбуватись про працівників, які постраждали на роботі під час війни, та про їхні сімї - у разі втрати годувальника. По-перше, це буде справедливим по відношенню до працівників, а по друге – надасть чіткий сигнал для тих, хто працює на своєму робочому місці та з ризиком для власного життя і здоров’я виконує трудові обов’язки, що держава про нього піклується, - зазначив керівник.

Учасники наради, у якій взяли участь очільники профспілок металургійної галузі, секторів енергетики, житлово-комунального господарства, запропонували, щоб подібний принцип стосувався не тільки до працівників об’єктів критичної інфраструктури (таких як підприємства оборонного комплексу, або сектору енергетики),  а також охоплював працівників інших підприємств, розташованих на територіях ведення бойових дій, у випадку, якщо працівники постраждали через російську збройну агресію, виконуючи свої службові обов’язки.

Йшлося і про фінансування витрат, пов’язаних з виконанням профспілкового законопроекту, в разі його ухвалення законодавцями. Серед джерел було названо Фонд соціального страхування та, не виключно, що до цього можуть бути залучені кошти від арештованих фінансових активів рф тощо.

На нараді також обговорено перспективу реєстрації профспілкового законопроекту у Верховній Раді України з наступним його розглядом у сесійній залі парламенту.

Пресцентр ФПУ