1

В рамках Угоди про співпрацю Рада профспілок Івано-Франківської області, Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці і обласний комітет профспілки працівників державних установ об’єднали свої зусилля задля збереження ментального здоров’я працівників соціальної сфери області, які постійно працюють із вразливими категоріями населення. навчальний семінар щодо адвокації психосоціальної підтримки на робочих місцях.

Навчальним семінаром щодо адвокації психосоціальної підтримки на робочих місцях охоплено 22 особи з числа керівників та голів первинних профспілкових організацій закладів і установ соціальної сфери Прикарпаття, а також представники апарату обласної організації профспілки працівників державних установ на чолі з завідувачем відділу організаційно-масової роботи Валерієм Крецулом.

З вступним словом до учасників семінару звернувся заступник начальника Південно-Західним міжрегіональним управлінням Держпраці Максим Тиченко, а завідувач сектору з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Стефанія Сендецька ознайомила присутніх з мультимедійною презентацією на тему: “Психосоціальна підтримка на робочому місці”.

Про роль профспілкових лідерів у створені культури психологічної безпеки на робочому місці перед учасниками виступила перший заступник Голови Ради профспілок області Олександра Гринів. Вона зазначила, що не обов’язково мати психологічну освіту, щоб надавати першу психологічну допомогу, важливо, щоб керівники спільно з профспілковими організаціями підтримували й допомагали працівниками справлятися з емоційними проблемами безпосередньо на роботі, а для цього треба знати, як правильно це робити, щоб не нашкодити. При цьому було підкреслено важливість таких навичок у працівників соціальної сфери, адже вони з однієї сторони через забезпечують підтримку людям, які опинились у біді і не можуть самостійно з цим впоратись (ВПО, багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю, одинокі батьки, сироти, люди похилого віку, люди з алкогольною та наркотичною залежністю тощо), а іншої – війна як і будь-яка інша зовнішня небезпека чи загроза, – фактор, який виникає поза роботою, але наслідки якого можуть впливати як на працездатність і продуктивність людини.

6

В цьому контексті одним з головних завдань профспілкових лідерів є запобігти психосоціальним та іншим професійним ризикам або мінімізувати їх, створити атмосферу відкритості, в якій працівники вільно можуть поговорити про свій фізичний та психічний стан і потреби, висловити свою думку, обговорити проблеми та виклики, поставити запитання і, водночас, не боятися зворотної реакції: осуду, прояву стигми, недовіри, негативних змін у роботі тощо. Через робоче місце профспілкові лідери можуть управляти психосоціальними ризиками (як-от надмірні навантаження, суперечливі вимоги, відсутність підтримки з боку керівництва, незахищеність на роботі тощо) і пом’якшувати наслідки шляхом розроблення політики і внесення програми психосоціальної підтримки працівників на робочому місці до колективних договорів.

На завершення семінару учасникам надано роздаткові інформаційні матеріали, а також проведено тестування для оцінювання рівня закріплення інформації з теми семінару.

Детальніше:http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=3081

Рада профспілок Івано-Франківської області