health banner

 

Серйозний брак персоналу позначається на наданні медичних та соціальних послуг по всій Європі, і членські організації ЄФПГО вдаються до дій у відповідь.

 

Це довгострокова проблема, але вона вийшла на перший план після пандемії COVID, і протягом останніх шести місяців багато профспілок ЄФПГО в цьому секторі вели переговори, кампанії та мобілізацію, щоб досягти збільшення фінансування, кількості робочих місць та покращення оплати та умов праці.

Після незліченних жертв, які зазнали працівники охорони здоров'я та соціального забезпечення під час пандемії, не дивно, що членські організації ЄФПГО в цих секторах мобілізуються, щоб змусити уряди та роботодавців вирішити проблему нестачі персоналу, низької заробітної плати та поганих умов праці, які підривають надання громадських послуг. Ці дії стали ще актуальнішими після різкого зростання інфляції по всій Європі.

За останні шість місяців членські організації ЄФПГО у 15 країнах взяли участь як мінімум у 10 великих демонстраціях, 12 страйках та уклали 16 угод. Галузеві угоди охоплюють сотні тисяч працівників, у тому числі в Італії (державна охорона здоров'я, а також некомерційні організації), Нідерландах (працівники психічного здоров'я, працівники лікарень та загальної практики, медсестри та працівники догляду), Німеччини (працівники дошкільної освіти та соціальних служб) , Австрії (працівники з догляду за дітьми та працівники приватної охорони здоров'я та соціального забезпечення), Болгарії (лікарі та медсестри), Норвегії (сектор охорони здоров'я) та Фінляндії (працівники приватної охорони здоров'я та соціального забезпечення). Тим часом, на європейському рівні ЄФПГО та організація роботодавців лікарень та охорони здоров'я HOSPEEM підписали нову рамкову угоду про набір та утримання персоналу у лікарнях з акцентом на підвищення привабливості цього сектору.

Членські організації ЄФПГО також шукали інноваційні шляхи вирішення проблеми нестачі персоналу. У Німеччині профспілка ver.di уклала колективний договір спеціально для вирішення цієї проблеми та надмірного робочого навантаження, від якого страждають багато медичних працівників. Після тривалого страйку профспілка уклала угоду з шістьма університетськими лікарнями в регіоні Північний Рейн - Вестфалія, яка передбачає компенсаційні відгули за періоди роботи в палатах та відділеннях, де не вистачає персоналу, а також зобов'язання щодо збільшення штату.

Інші страйки та протести профспілок охорони здоров'я та інших профспілок державних службовців відбуваються по всій Європі з початку року, в тому числі в Австрії, Бельгії, Фінляндії, Франції, Греції, Ірландії, Італії, Португалії, Іспанії та Туреччині, де недофінансування та нестача персоналу розглядалися профспілками охорони здоров'я як фактор трагічного вбивства лікаря лікарні

 

Джерело:

Сайт EPSU: https://www.epsu.org/article/pay-and-staffing-six-months-action-health-and-social-care-unions