00001 261223 01

Однією з причин цього є те, що Amazon може отримати вигоду від монопсонії на місцевих ринках праці, де "центр виконання замовлень" компанії може домінувати над можливостями працевлаштування (Zeynep Demir Aslim / shutterstock.com)

В останні інфляційні роки стає все більш очевидним, що конкуренція на багатьох товарних ринках Європейського Союзу працює незадовільно. Найяскравішими прикладами є, мабуть, банківська справа, роздрібна торгівля продуктами харчування та будівництво. Політики повинні вжити цілеспрямованих заходів для подолання цієї проблеми, але потрібно зробити ще більше.

Національні конкурентні політики та відповідні органи влади повинні приділяти більше уваги браку конкуренції на ринках праці. Слабка конкуренція між роботодавцями за потенційних працівників так само шкідлива для економіки, як і слабка конкуренція за їхню продукцію - в принципі, різниці немає.

Зменшення заробітної плати

Це розуміння нещодавно почало впливати на політичну динаміку в Сполучених Штатах. У жовтні 2022 року антимонопольне відомство США вперше заборонило злиття, аргументуючи це тим, що існує великий ризик того, що в разі об'єднання двох великих видавництв в одне компенсація за працю авторів знизиться. Якщо кількість потенційних покупців зменшиться, то ціна, що сплачується за їхню працю, ймовірно, буде нижчою за економічно ефективний ринковий рівень (рівновага попиту та пропозиції) за наявності цілої низки видавництв.

Економічний прогноз - як для окремої фірми, так і для економіки в цілому - полягає в тому, що обсяги виробництва, кількість працівників і продуктивність праці будуть нижчими, ніж на конкурентному ринку праці. Таким чином, США будуть дрейфувати в негативному економічному напрямку.

На рівні ЄС та деяких країн-членів також були зроблені деякі попередні кроки, але основна увага була зосереджена на інших антиконкурентних заходах - наприклад, компаніях, які вступають у змову з метою зниження заробітної плати або обіцяють не конкурувати за працівників одна з одною. Минулого місяця Європейська комісія заявила, що провела перші раптові перевірки компаній, які підозрюються у змові з метою утримання низьких зарплат працівників.

Необхідно зробити подальші кроки в напрямку аналізу потенційно негативних наслідків для конкуренції на ринку праці, коли компанії оголошують про злиття: чи не призвела підвищена концентрація до зниження заробітної плати? Крім того, важливо, щоб бізнес-моделі, засновані на франчайзингу, не були організовані навколо угод, які знижують заробітну плату, або коли франчайзі домовилися не конкурувати за працівників один одного.

Ця нова політична та інспекційна стратегія бере свій початок у швидкозростаючій галузі економічних досліджень, яка швидко набула значного впливу. Однією з причин є те, що результати надзвичайно чіткі: у багатьох країнах, галузях, регіонах і професійних групах слабка конкуренція між фірмами за найманих працівників призводить до того, що заробітна плата часто є нижчою за ринковий рівень. У цих випадках вища заробітна плата веде до більш ефективного функціонування ринкової економіки.

Інститути ринку праці

На додаток до заходів на підтримку конкуренції, висока щільність профспілок та централізовані переговори щодо заробітної плати - як у Швеції та деяких інших частинах Північної Європи - можуть стати гарантією від падіння заробітної плати нижче цієї межі. Однак, хоча ці інститути на ринку праці є захистом, вони не звільняють такі країни від проблеми. Отже, сильні профспілки та скоординовані переговори щодо заробітної плати є необхідною, але недостатньою умовою для того, щоб забезпечити відповідність динаміки заробітної плати працівників динаміці їхньої продуктивності.

Крім того, необхідно забезпечити працівникам платформ такі ж можливості, як і іншим працівникам, для забезпечення їхньої заробітної плати та умов праці. Але потрібен набагато ширший підхід, щоб посилити загальну переговорну позицію найманих працівників.

Наприклад, інвестиції в інфраструктуру можуть розширити регіональні ринки праці та покращити можливості для віддаленої роботи. Але активна політика на ринку праці, навчання впродовж усього життя, місцевий транспорт, допомога при переїзді та наявність орендного житла - все це на кону. Основна ідея проста: чим більше потенційних роботодавців мають працівники, тим більше у них можливостей домовитися про вищу заробітну плату.

Нарешті, національні антимонопольні органи, як у США, та Європейська Комісія на більш загальному рівні повинні публічно наголошувати на тому, що конкуренція роботодавців за працівників є центральним аспектом економічно ефективної ринкової економіки і що реформи, які покращують переговорну позицію найманих працівників, як індивідуально, так і колективно, ведуть до підвищення продуктивності та зайнятості. Чи готові політична спільнота та антимонопольні органи до такої необхідної зміни перспективи?

Автор - Даніель Лінд

Даніель Лінд - директор з досліджень шведського профспілкового аналітичного центру Arena Idé, відповідальний за трирічний проект з питань продуктивності та ринків праці, що фінансується п'ятьма профспілками шведської промисловості.

Джерело:

https://www.socialeurope.eu/competition-policy-turn-to-the-labour-market