завантаження 28080987

14 червня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав два законопроєкти «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (за реєстр. № 10147)  та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (за реєстр. № 10148) в соціальній сфері, які стосуються безпеки та здоров’я працівників на роботі.

Головним завданням законопроєктів є усунення або мінімізація ризиків для життя і здоров’я працівника на роботі.

Під час обговорення проєкту Закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» за реєстр. № 10147 (автор - Кабінет Міністрів України) наголошувалося, що даний законопроєкт є «євроінтеграційним» та передбачає  запровадження в Україні нової системи запобігання виробничим ризикам, що заснована на принципах  оцінювання, контролю ризиків та управління ними.

Під час розгляду законопроєкту члени Комітету, представники Уряду, СПО роботодавців,  СПО об’єднань профспілок  та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини висловили свої позиції щодо тексту законопроекту № 10147. Зокрема, заступник Голови ФПУ Андреєв В.М. вкотре наголосив присутнім про незмінну  позицію профспілок до законопроєкту, акцентувавши увагу на встановлених чинним законодавством основоположних правах та гарантіях працівників на охорону праці, які не передбачені зазначеним законопроєктом.

          Нагадуємо, що  листами СПО об’єднань профспілок від 09.11.2023 №01-12/854-СПО та 27.11.2023 №01-12/904-СПО  і аналогічними листами від ФПУ Комітету ВРУ направлені для ознайомлення постатейні пропозиції та зауваження профспілкової сторони до  зазначеного проєкту  Закону.  У доповнення до раніше надісланих листів СПО об’єднань профспілок додатково звернувся до Комітету ВРУ (лист від 14.06.2024 № 01-12/426-спо додається) із закликом  звернути увагу на наслідки прийняття законопроєкту для працівників, в частині позбавлення їх низки прав та гарантій на охорону праці, що встановлені чинними Законом України «Про охорону праці»  та Главою XI «Охорона праці» Кодексу законів про працю України.

Заступник Голови Комітету Вадим Струневич запропонував підтримати проєкт акту та доопрацювати його з усіма стейкхолдерами до другого читання.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону № 10147 до порядку денного сесії парламенту та прийняти його за основу, передбачивши при його доопрацюванні до другого читання можливість вносити відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки до структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту. Також народні депутати України проголосували за продовження терміну подання пропозицій і поправок до законопроекту, збільшивши строк подання наполовину.

Крім того, Комітет підтримав проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі» ( за реєстр. № 10148) (автор - Кабінет Міністрів України), який пов’язаний з законопроєктом за реєстр. № 10147. Головним з підготовки та опрацювання проєкту Закону визначено Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

           Звертаємо увагу, що зазначений  проєкт  Закону також не погоджено профспілковою стороною. СПО об’єднань профспілок не підтримує передбачені даним законопроєктом зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, про що зазначено у листі до Комітету ВРУ від 06.11.2023 № 01-12/845-СПО.

За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проєкт  Закону до порядку денного сесії парламенту та прийняти його за основу. Відповідний висновок Комітету буде наданий головному з розгляду даного законопроєкту Комітету – Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Джерело:  за матеріалами Комітету  ВРУ

Департамент охорони праці