Звільняємо голову профспілки нюанси погодження 1 

На «гарячу профспілкову лінію» звернулися з питанням чи може головою первинної профспілкової організації (далі – ППО) бути обрана особа, яка працювала на підприємстві, тривалий час була і залишається членом профспілкової організації, але на момент обрання головою ППО на підприємстві було проведено скорочення і вона не перебуває в трудових відносинах з роботодавцем.

 

Відповідно до частини першої і другої ст. 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV (далі - Закон про профспілки) профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.

Статути (положення) профспілок приймаються з'їздами, конференціями, установчими або загальними зборами членів профспілки відповідного рівня і не повинні суперечити законодавству України.

Згідно з абзацами четвертим, шостим частини першої ст.1 Закону про профспілки, член профспілки - особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески. Профспілковий представник - керівник профспілки, її організації, об'єднання профспілок, профспілкового органу, профорганізатор або інша особа, уповноважена на представництво статутом або відповідним рішенням профспілкового органу.

Відповідно до ст. 14 Закону про профспілки, статут (положення) профспілки повинен містити організаційну структуру профспілки, повноваження її організацій, виборних органів, порядок формування їх складу, умови і порядок прийняття в члени профспілки та вибуття з неї; права, обов'язки членів профспілки, умови, порядок та підстави виключення з членів профспілки.

Згідно з абзацом другим частини першої ст.1 Закону про профспілки, первинна організація профспілки - добровільне об'єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному закладі освіти.

Відповідно до частини четвертої статті 7 Закону про профспілки передбачено, що у Статуті (положенні) може бути передбачено членство у профспілці осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів фермерських господарств, фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, а також осіб, які навчаються у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, осіб, які звільнилися з роботи чи служби у зв’язку з виходом на пенсію або які тимчасово не працюють.

Тобто, Статут (положення) окремої профспілки може визначати критерії до кандидатів на виборні посади і відповідно передбачити вимоги до кандидата на посаду голови ППО, серед яких може бути визначено, що кандидат може бути не із числа працівників підприємства, установи або організації.

На сьогодні у профспілковому середовищі склалася практика, що голова ППО, зазвичай є особою, яка працює на підприємстві, в установі або організації та є членом первинної профспілкової організації, створеної на цьому підприємстві, в установі або організації.

Зауважуємо, що, якщо Статутом (положенням) окремої профспілки визначені критерії до кандидатів на виборні посади і серед критеріїв до кандидата на посаду голови ППО є умова, що він може не бути працівником підприємства, установи або організації, то така особа може бути обрана головою ППО.

Оксана Зайцева

Департамент правового захисту

апарату ФПУ