IMG 20240628 144539 09 

27 червня 2024 року Міністерство економіки України провело чергову  нараду з розгляду стану та перспектив погашення заборгованості із заробітної плати, а також вжиття заходів, спрямованих на її зменшення на підприємствах, що мають найбільші борги (в рамках виконання доручення Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. від 04.04.2023 № 10013/0/1-23 щодо проведення щотижневих засідань Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення)).

Предметом обговорення стали вугледобувні підприємства (наразі, за даними Профспілки працівників вугільної промисловості України, загальна заборгованість по галузі досягла 2,2 млрд грн).

У зв’язку зі зверненням СПО об’єднань профспілок до Мінекономіки та Міненерго (лист від 24.06.2024 №01-13/442-спо) в ході наради окремо розглянуто ситуацію із зарплатними боргами на ДП «Львіввугілля» (підстава – звернення в.о. Голови Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Степана ЯРЕМИ від 19 червня 2024 року). Заборгованість за відвантажене вугілля ДП «Укрвугілля» перед ДП «Львіввугілля» у розмірі 426 млн грн з лютого по квітень 2024 року спричинила утворення заборгованості з виплати зарплати працівникам ДП«Львіввугілля» (470 млн грн за лютий – травень 2024 року).

Заслухано заступника Міністра енергетики України Олександра ХЕЙЛА та  представника Львівської ОВА.

Також, окреслили ситуацію на вугледобувних підприємствах й виступили з пропозиціями представники профспілкової сторони, зокрема, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, член Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) Олександр ШУБІН; Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій ЗИМІН;  Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло ВОЛИНЕЦЬ; в.о. Голови Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Степан ЯРЕМА.

Представники профспілок акцентували увагу Урядової сторони на тому, що на сьогодні вугледобувна промисловість знаходиться в критичному стані. Відсутність напрямків реалізації вугільної продукції і, як наслідок, невиплата заробітної плати призвели до недопустимого падіння рівня життя шахтарів та їх сімей. Водночас, утворення величезної заборгованості (особливо штрафів та пені) зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вугледобувних підприємств порушує гарантоване чинним законодавством право працівників вугільних підприємств на пільгову пенсію, виплату лікарняних тощо.

Напруженість у трудових колективах досягла критичної межі.

Питання своєчасної виплати шахтарям заробітної плати, закупівлі у вугільних підприємств видобутого вугілля та розміщення його на складах теплової генерації потрібно вирішувати на державному рівні.

Разом з тим, Олександр ШУБІН запропонував розглянути на наступній нараді питання щодо врегулювання проблем заборгованості із заробітної плати на ДП «СхідГЗК» із заборгованістю 5 місяців, що складає 250 млн грн (за даними Атомпрофспілки).

За результатами даної наради буде складено протокол.

Департамент з питань бюджету та оплати праці