3 жовтня 2013 року у Будинку профспілок (м.Київ, майдан Незалежності,2) було відкрито виставку, присвячену 200 – річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Вона цілком складалася з експонатів, які протягом тридцяти років збирав заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий проживаючи у Львові, Сім​ферополі, Ялті та Києві, під час відряджень у Дніпропе​тровську, Донецьку, Луганську області, коли бував у Пол​таві, Миколаєві, Севастополі, Черкасах, Чернігові і, звісно, у Каневі.

На виставці було представлено «Кобзарі» різних років видання, книги позаминулого та минуло​го століть про Т.Шевченка (понад 250пр.), бюсти, портрети Т.Шевченка, а також світлини, значки, малюнки та речі, пов'язані з Кобзарем та історією українства.

Унаслідок підпалу силовиками і вибуху на 3 поверсі 18 лютого ц.р. частину експонатів виставки було знищено, розбиті портрети, бюсти, залишились сліди від ударів, пострілів в обличчя Т.Шевченка на книгах, іншу частину цінних експонатів: портрет намальований на дереві кінця ХІХ ст., монети з зображенням Кобзаря, бюсти, марки, значки, шаблі вкрадено співучасниками нападу, які спеціалізуються на знищенні баз даних, вандалами і мародерами які йшли слідом за вбивцями і бойовиками.

На щастя зачну частину книг та інших експонатів ранком 19 лютого у час пожежі і пострілів автору виставки спільно з двома журналістами і майданівцями вдалося спасти. На привеликий жаль, деякі з них буде важко відновити.

Було фізично знищено й лозунг виставки, слова Кобзаря: «Борітеся – поборете!», однак дію цих слів не під силу нікому і ніколи не зупинити…

Мабудь, їх лють до слів Тараса Шевченка виникла тому, що він був символом Майдану, його Духовним Гетьманом, бо його портрети, слова і лозунги були присутні скрізь – майже на кожній палатці. Сьогодні Тарасу Григоровичу було б не соромно відзначати 200-річчя, бо та сила духу, про яку він так багато писав, повстала і була в серцях усіх учасників акцій і борні від самого початку, коли люди повстали проти бандитського свавілля аж до перемоги дорогою ціною полеглих за Україну новітніх героїв.

Слава Україні! Героям Слава!

Борітеся – поборите!