16 main

Сьогодні, коли епідемія, викликана страшним агресивним вірусом COVID-19 добігає в Україні свого апогею, кожен з медпрацівників особливо чітко уявляє, де проходить фронт боротьби з цією недугою. Він там, де кожен лікар, медсестра, медбрат, санітарка, техпрацівник, не зважаючи на ризик заразитися. роблять все від них залежне для одужання пацієнтів. Вони чітко усвідомлюють - сьогодні палата інтенсивної терапії інфекційного відділення будь якої лікарні - це передова на війні з коронавірусом. І медпрацівники свідомі, що вони нині відповідальні за найдорожче – життя кожної людини. В тому числі і за своє.

На жаль, до такого випробування українська медицина виявилась слабо підготовленою. І про це Профспілка працівників охорони здоров’я України заявляла на всіх державницьких рівнях, в ході акцій протесту, які відбувалися і в столиці, і в регіонах. Про необхідність збільшення асигнувань на медицину профспілка наголошувала і у вимогах «Про внесення змін до Держбюджету 2020 щодо соціально-економічного захисту працівників галузі в умовах пандемії COVID-19», які надійшли у ВР 7 квітня ц.р. А 14 квітня народні депутати ухвалили законопроект, за яким видатки бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавірусу. Це обнадіює, але не заспокоює. Треба діяти ще активніше, більш згуртовано і системно. І тоді пандемія відступить.

   Наша обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я  в числі перших  оголосила збір коштів на боротьбу з коронавірусом. З бюджету профспілки виділено 302,6 тис грн на ці цілі. На матеріальну допомогу лікарям, які безпосередньо опікуються хворими  профспілка надала 31 тис.грн. В цю суму увійшли  і 7 тис.грн. одноденного заробітку працівників апарату ОК профспілки. Зібрані і виділені кошти направлені на придбання засобів захисту від інфекції, а також на лікування медпрацівників, які були інфіковані при виконанні службових обов’язків. Не забули і про страхування медпрацівників, які обслуговують хворих, працюють вахтовим методом.

Організаційні ланки профспілки також в числі активних учасників надання допомоги медпрацівникам. Так Березнівська района організація профспілки (голова Ірина Юзва) на засоби захисту витратила 20 тис. грн. 90 працівників застраховано на 40 тис.грн. Такі ж суми благодійної допомоги виділила зі свого бюджету профспілка Острозької ЦРЛ.

Профком Дубенської міської лікарні, де проходять курс лікування 5 інфікованих  COVID-19, придбав 200 медичних респіраторів на суму 15 тис.грн. та виділив 5тис. грн. на матеріальну допомогу працівникам, які лікують і обслуговують хворих. Закуплені також маски на суму 3 тис. гривень.

Про тих, хто постійно знаходиться в зоні ризику, обслуговуючи і лікуючи хворих на коронавірус потурбувались профкомівці Рівненської ЦМЛ (голова Анатолій Приварський). Їм надано матеріальної допомоги на суму 9,5 тис.грн. На 15 тис.грн. закуплені продукти харчування для працюючих вахтовим методом. На 3 тис. грн. придбані засоби захисту.

І це далеко не всі приклади надання допомоги медпрацівникам в дні поширення інфекції. Практично всі профкоми і районні організації беруть участь у благодійних акціях порятунку від підступної інфекції. Збір коштів продовжується.

Сергій Боровець,

голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України