ГЕН

 

Важливі питання розвитку соціального діалогу, пошуку шляхів подолання розбіжностей між соціальними партнерами при підготовці та ухваленні Генеральної угоди обговорили учасники засідання Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк. Вів засідання заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич.

У заході взяли участь члени Робочої комісії Федерації профспілок на чолі з заступником Голови ФПУ Сергієм Кондрюком, група повноважних представників сторони роботодавців, фахівці Міністерства соціальної політики України, Національної служби посередництва і примирення, Секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, інших міністерств і відомств.

На засіданні було затверджено склад секретаріату Спільної робочої комісії, керівником якого обрано заступника секретаря Національної тристоронньої соціально-економічної ради Олену Степаненко.

Гостра, зацікавлена дискусія виникла навколо таких питань, як назва та строк дії Генеральної угоди. В зв’язку з цим, було прийняте рішення доручити Секретаріату опрацювати це питання із залученням представників сторін та Міністерства юстиції України.

 

ГЕН1

Під час обговорення була визначена попередня структура Генеральної угоди, яка складається із трьох основних розділів:

Розділ І «Підвищення конкурентоздатності національного виробника та забезпечення зростання зайнятості».

Розділ ІІ. «Умови, оплата та охорона праці»

Розділ ІІІ.  «Соціальний діалог».

При цьому, досягнуто згоди про врахування в третьому розділі питання щодо механізмів вирішення трудових спорів.

 Сторони соціального діалогу в ході дискусії вирішили утворити робочі групи з підготовки окремих розділів Генеральної угоди. Секретаріату СРК доручено опрацювати пропозиції сторін соціального діалогу щодо персонального складу робочих груп, до складу яких увійде від 3 до 10 представників від кожної зі сторін, із визначенням керівника та заступника керівника робочої групи.

Крім того, прийнято рішення, що до 12 березня поточного року робочі групи нададуть результати напрацювань щодо змісту та наповнення розділів проекту Генеральної угоди.

Узагальнені пропозиції будуть розглянуті на наступному засіданні Спільної робочої комісії, яке планується провести 16 березня 2015 року. 

 

ГЕН3

 

Коментуючи хід засідання СРК, перший заступник Голови СПО, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що після певної перерви нарешті відбулось засідання Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк. Соціальні партнери профспілок погодилися його провести, але за умови, що профспілки мають відмовитися від тих конфліктних пунктів, які не дозволили укласти попередню угоду. Передусім це стосується тарифу першого розряду у виробничій сфері і в бюджетній сфері. «Щодо бюджетної сфери, то це було певне єхидство з боку роботодавців з посиланням, що Уряд мав би їх у цьому питанні підтримати, - підкреслив Сергій Кондрюк. - Але слід віддати належне Міністру Соціальної політики Павлу Розенку, що він спираючись на наші аргументи, прийняв нашу позицію щодо цінності нових переговорів з укладання нової Генеральної угоди. Уряд прийняв відповідні рішення і сформована урядова Сторона, яку очолює Розенко».

 

ГЕН2

Заступник Голови ФПУ проінформував, що роботодавці також сформували свою Сторону. І це дало можливість повноцінного початку переговорів. «Ми зараз в надзвичайно складній соціально-економічній ситуації, але просто приречені продемонструвати готовність соціальних партнерів працювати над спільними документами, - зазначив Сергій Кондрюк. - Бо події останнього періоду показують, що соціальний діалог якщо не заморожений, то «приморожений». Національна тристороння соціально-економічна Рада тривалий час не функціонує, є проблема діалогу в сфері соціального страхування. Заблокована була ситуація по Генеральній угоді, специфічно проходив процес по Трудовому кодексу. Все це вносить певний дисонанс і може остаточно зруйнувати систему соціального діалогу і колективно-договірних відносин. Але, на мою думку, на цьому засіданні ми мали продемонструвати дві речі. Перше – це прагнення консолідовано вирішувати поточні проблеми. Друге – прагнення формувати певний фундамент завтрашнього дня. Бо Генеральна угода – це не є протокол вирішення сьогоднішніх проблем. Це є і протокол, і певний тренд на ближчий період. Ми маємо пам’ятати: Генеральна угода має відповідати вимогам часу. Сьогодні ми розпочали спільну роботу над Генеральною угодою. Треба цю справу гідно продовжувати».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ