ГРИВНИ

 

Чому 4 тис грн? Держслужба статистики вважає, що середньостатистичне домогосподарство витрачає 51% своїх доходів на їжу, 36% — на непродовольчі витрати, в тому числі транспорт, близько 10% йдуть на оплату послуг ЖКГ.

Все це з розрахунку на одне домогосподарство з рівнем доходу 4 тис грн (не обов’язково одна людина). Так живе «середній українець». ЕП підрахувала і намалювала, що сталося з цими 4 тис протягом 2015 року. Ми показуємо, як випаровуються (знецінюються) гроші не тільки через інфляцію, але і з урахуванням девальвації. Адже в першій не враховано багато витрат середнього класу, які більше проявляються в девальвації нацвалюти, наприклад, відпочинок за кордоном, імпортні продукти, електротехніка.

Їжа

Відразу після Нового року Держслужба статистики оприлюднила річну споживчу інфляцію. Основна стаття витрат — їжа. За статистикою звичайний українець витрачає на прожиток половину своїх доходів. За минулий рік ця обов’язкова стаття витрат подорожчала на 41,5%. Це означає, що за ті ж 2 тис грн ви тепер можете купити на 30% менше їжі, ніж рік тому: ділимо 100% на 141,5. Втім, не вся їжа росла в ціні однаково. У 2015 році найменше подорожчали м’ясо і молочні продукти, найбільше — овочі, фрукти і риба, які в основному імпортуються та сильно залежать від курсу долара. Наприклад, восени з овочами трапилася справжня цінова паніка — ціни зросли на 60-70%.

Комуналка

На комунальні витрати йде близько 10% стандартного бюджету. До подорожчання навесні 2015 це було близько 400 грн на місяць. Навесні електрику, гаряча вода та опалення подорожчали в середньому в два рази. Це означає, що за ті ж 400 грн тепер можна оплатити лише половину виставлених комунальних рахунків.

Транспорт

200 грн йдуть громадський на транспорт. У Києві з лютого він подорожчав у два рази. «Середній» українець, за даними статистики, не їздить на машині.

Ліки

Держстат каже, що ліки в 2015 році подорожчали на 34%. Це близько до правди. За даними спеціалізованого онлайн-ресурсу Apteka.ua, середньозважена ціна однієї упаковки зарубіжного ліки в листопада 2015 року коштувала 110 грн — це на 33% більше, ніж роком раніше. За даними Держстату, з 4 тис грн 150-200 грн йдуть на здоров’я, в основному на ліки. Таким чином, на ці гроші тепер можна купити ліків на чверть менше. Власне, українці так і роблять. За даними експертів, в 2015 році Інша

Решта близько 2 тис грн, які, за даними Держстату, середній українець витрачає на все інше, втратили 25-30% своєї купівельної спроможності.

Долар

Якщо ви не звичайний українець і не боретеся за виживання, а 4 тис грн плануєте витратити на купівлю товарів на Amazone, купити авіаквиток в Європі або взяти їх в подорож на поточні витрати, ви повинні пам’ятати, що гривня в 2015 році втратила до долара 35% своєї вартості.

 

Прес-центр ФПУ за матеріалами «Економічної правди»